Skip to main content
• Family as the main pillar to preserve human dignity in the contemporary Muslim world
• Marriage and human dignity in the Muslim family, celibacy and its challenges in the contemporary world
• The function of Hijab in the stability of Muslim family, the significance of Hijab in the maintenance of human dignity
• Islamic sexual ethics in the contemporary world
• Muslim family, cyberspace and entertainment in the contemporary world
• The challenges of the contemporary world for a Muslim family; immigration, abortion, revolutionary transformations in science, population, minority groups…..
• Family and the newly-emerged relations in the contemporary world; adoption, surrogacy, artificial insemination, oocyte donation, fetus donation
• The economics of the Muslim family; mothers with a job, Halal industry…..

ابعاد حقوقی ـ اجتماعی اختلالات هویت جنسی از حیث تأثیر آن بر ساختار خانواده

نویسنده(گان):
تکتم دیواندری
چکیده:

اختلالات هویت جنسی نه تنها یک مسئله روانشناختی ـ پزشکی بلکه یک چالش حقوقی و اجتماعی در دنیای معاصر است که تاثیر عمده‌ای بر ساختار خانواده و رویه قضایی دارد و همین امر ضرورت پرداختن به ابعاد حقوقی و اجتماعی این مسئله را ایجاب می‌کند. این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه‌ای و تحلیل اسناد و داده‌های موجود در منابع علمی و با رویکردی میان‌رشته‌ای، به بررسی ابعاد حقوقی و جامعه‌شناختی اختلالات هویت جنسی و تأثیرات متقابل آن بر ساختار خانواده در نظام‌ حقوقی و قضایی ایران می‌پردازد و به سیاست‌گذاران و پژوهشگران در سیاست‌ گذاری‌های آتی یاری می‌رساند. در این مقاله ضمن سبب شناسی این پدیده، در بعد اجتماعی، پیامدهای فرهنگی و اجتماعی ناشی از پذیرش افراد با اختلالات جنسی در ساختار خانواده و تغییرات مفهومی در نهاد خانواده سنتی بررسی می‌شود. در بخش حقوقی، ضمن بررسی رویه‌های قضایی و ابهامات قانونی، بر مقررات مرتبط با تغییر جنسیت، ازدواج و فرزندپروری تأکید شده و نشان می‌دهد که چگونه دادگاه‌ها و نظام‌های حقوقی در مواجهه با این چالش‌های نوظهور، تفسیر و اجرای قوانین را بازتعریف کرده‌اند.

نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که به‌رسمیت‌شناختن حقوق افراد با اختلالات هویت جنسی، به ویژه در زمینه ازدواج و فرزندپروری، موجب تغییر در الگوهای خانواده و بازتعریف نقش‌های جنسیتی در جوامع مدرن شده است. از سوی دیگر، مقاومت‌های فرهنگی و چالش‌های حقوقی نیز در برخی جوامع باعث بروز تنش‌هایی میان ارزش‌های سنتی و نوین شده است. وحدت رویه قضایی، تدوین مقررات صریح در بخشی از قانون حمایت از خانواده، حمایت اجتماعی و خانوادگی، آموزش و آگاهی رسانی از جمله موارد تاثیرگزار بر کاهش تنش‌های مذکور هستند.

کلیدواژه:
اختلالات هویت جنسی، تغییر جنسیت، رویه‌ قضایی، ساختار خانواده، جامعه شناسی حقوقی